lördag 14 april 2018

Valparna växer & diverse nyheter

Valparna växer och mår prima! Så fina, stadiga och söta svarta valpar :-) De älskar blötlagd torrfoder och mumsar i sig som tokiga när det är måltids dags.

Hittills har de fått en måltid en gång om dagen, från 3-veckors ålder vid sidan av allt diande (typ rätt så ofta ;-)) men nu har vi ökat måltiderna till 2 gånger per dag. De får en lunch vid tolv och middag vid fyra.

Alla sex ökat stadigt i vikt. Hanarna är ganska jämna i vikt liksom tikarna silver och rosa, sedan är tikarna vinröd och ljusgrå lite mindre och lättare i vikt.

Valparna har inte så bra bordskick än :-)
Men maten smakar!


Vid sidan av valpskötsel så har vi sparkat igång årets hundträning på riktigt. Så himla kul! Deana, Maya och Rio har börjat med viltspårsträning. Vi siktar mot att starta dem på anlagsklass i viltspår under sommaren och sedan fortsätta i öppen klass till hösten. Förutom med Deana som ska paras från sitt nästa löp i jul/aug och som därmed inte får tävla ifall hon blir dräktig. Hon får i så fall fortsätta sin viltspårs karriär nästa år.

Maya och Blaser har börjat med apporteringsträning och snart kommer husse att börja träna Maya hos en instruktör på Rådmansö utanför Norrtälje.

Vår underbara fina och mångsidiga sheltie tik Deana!
Hon är duktig på att spåra, gillar att "showa" sig på
utställningar, funkar riktigt bra ihop med vår lilla son
och är för övrigt en perfekt familjehund och en aktiv
hund till diverse hobbyer.

Vi väntar även på flera hälsoresultat i kenneln. Maya är höftleds- och armbågsröntgad, och hon och Deana ska ögonlysas nästa vecka. Det är många viktiga hälsokontroller som avelshundar och blivande sådana får gå igenom, innan de kan anses vara kvalificerade till avel. Och förstås ska man inte glömma de mentala egenskaperna som ska utvärderas också, en lika viktig aspekt i hundavel som de rent fysiskt mätbara kvalitéer.

Som tur är, har både Deana och Maya underbara temperament, de är mentalt stabila, snälla och trevliga familjehundar vid sidan av att de är även sportiga hobbyhundar (sheltien) eller arbetshundar (labben).

Vi kommer att göra BPH med båda Deana och Maya (Beteende- och personlighetsbeskrivning)
https://www.skk.se/sv/uppfodning/mentalitet/beteende-och-personlighetsbeskrivning-hund-bph/
Även Blizz har genomgått en sådan, och vi hoppas att hennes valpar kommer att genomföra denna beskrivning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar